top of page

Mål effekten af din digitale markedsføring med GTM

I dag er data nøglen til gode marketingsbeslutninger. Hvilket gør tracking af kundens brugeradfærd helt essentiel. Som kommunikator med begrænsede tekniske færdigheder kan det måske virke overvældende at skulle rode med din hjemmesides kildekode. Netop her er Google Tag Manager guld værd.


Du har måske hørt om Google Tag Manager og tænkt "jeg må også igang med at indhente brugerdata på mit website, men det virker svært". Bare rolig! Det behøves slet ikke være så advanceret, heller ikke for en kommunikator, at opsætte tracking af website besøgende. Læs med og bliv klogere på hvordan du selv opsætter Google Tag Manager med denne guide.


Hvad er Google Tag Manger?

Google Tag Manager (GTM) er Googles brugervenlige sporingsværktøj, der giver mulighed for at tracke de besøgendes adfærd på din hjemmeside uden at skulle implementere flere koder på din hjemmeside. Med andre ord gør GTM det nemt at opsætte sporing med begrænset kodeerfaring. På den måde kan man håndtere alle tracking scripts på en platform uden at skulle have fat i en udvikler hele tiden.


Med GTM kan du blandt andet:

- Spore antal af nyhedsbrevstilmeldinger - Implementere Facebook pixel - Måle antal klik på sociale ikoner eller links - Måle udfyldelse af kontraktformular


Sådan opsætter du GTM

Først og fremmest bør du, hvis du ikke allerede har gjort det, oprette en gratis Google-konto. Derefter skal du klikke dig ind på GTMs egen hjemmeside og følg vejledningen.


Derefter bliver man bedt om at installere GTM’s kodestykke, som kan være tricky hvis man aldrig har arbejdet med kode på en hjemmeside. Det kan anbefales at alliere sig med en udvikler, der kan hjælpe med den del. Men det vil også være den sidste kode du har behov for selv at installere på dit website. Du kan altid tilgå din GTM-kode via dit Google Tag Manager container ID, som du finder i højre top.



Du kan installere GTM på 3 måder:

1. Få hjælp af en udvikler

2. Brug et WP-plugin: Ved brug af WP-plugin, der findes mange derude der kan hjælpe med at installere det korrekt, hvis du bare googler ”Google Tag Manager Installation on Wordpress” finder du flere plugins, der guider til hvordan du installere GTM.

3. Implementere koden selv

Sådan implementerer du GTM-koden selv

I denne guide vil jeg gennemgå hvordan du kan installere koden selv på din Wordpress hjemmeside. For at følge dette step kræver det du har adgang til kodedelen af din hjemmeside og er tryg ved at prøve det af. Tilgangen kan også variere alt efter hvilket tema du anvender på din WP-side.

1. Login ind på din Wordpress hjemmeside, som du vil installere GTM på.


2. Gå til Udseendende/Appearance og vælg Tema editor/Editor. Bemærk, hvis du ikke kan tilgå denne funktion, kan det betyde at du ikke har admin rettigheder til hjemmesiden.



















3. Derefter kig ud i højre side og klik på header.php filen – det er her GTM koden skal installeres.


4. Lokaliser <head> og <body> tagsne i header.php filen.


5. Kopier den første kode fra GTM og sæt den ind i <head> delen, som illustreret herunder



6. Derefter kopier den anden kode og sæt det ind efter <body> tag, som illustreret herunder



7. Klik ”Update file” og GTM er installeret på din hjemmeside

Gik det lidt for hurtigt, eller virker det alt for overskueligt - allier dig med en udvikler eller prøv med et plugin.


Kontroller om GTM er implementeret korrekt

Så langt så godt! Inden du begynder at tilføje forskellige sporingsscripts, bør du lige tjekke om GTM er blevet implementeret korrekt.

Det kan du gøre ved at gå til din hjemmeside, klikke refresh og højre klikke og se source kode/kildetekst. I koden skulle din GTM-kode gerne dukke op i <head> og <body>.

Du kan også tjekke om GTM er installeret korrekt med Googles Tag Assistant, som er en Chrome Extension. Med extensionen kan du se om implementering er korrekt ved at resultatet er grønt eller blåt.


Well done! Nu kan du snart begynde at opsætte tracking på din hjemmeside. Der er dog lige tre begreber, som du bør skifte bekendtskab med først: Tags, triggers og variabler.




Det skal du vide om GTM

Tags bruges til at samle og sende data til f.eks. Google Analytics eller Facebook Analytics. Tagget køres kun hvis en trigger affyres. Hertil bliver variablerne relevante, da de anvendes til at definere hvornår triggeren skal affyres. Det skal nok komme til at give mere mening når du opsætter det første tracking script.


Kom godt i gang med GTM

Er du med endnu? Sejt! Med din GTM-container oprettet og scriptet korrekt implementeret er du klar til at tilføje, redigere og opdatere dine tags og tracking på GTMs brugervenlige betjeningspanel.

For at denne guide ikke skal blive en roman vil jeg i de kommende indlæg komme nærmere ind på dine tracking muligheder med GTM. Stay tuned!

Blog

D I G I T A L  M A R K E D S F Ø R I N G  I  F O R B R U G E R A D F Æ R D  I  K O M M U N I K A T I O N

bottom of page